Zorg voor de oudere kat

Van katten wordt wel gezegd dat ze negen levens hebben, en een kat met de leeftijd van 20 jaar is zeker geen uitzondering!

Wat voor specifieke behoeften heeft een oudere kat?

Als uw kat altijd gewend is om in en uit te lopen wanneer het hem of haar uitkwam, kunt u dat niet opeens veranderen alleen omdat de kat ouder wordt. Maar met het toenemen van de leeftijd kunnen zintuigen (met name zicht en gehoor) verminderen. Ook worden ze vaak wat langzamer en minder mobiel. Dit leidt er toe dat een kat minder goed potentiële gevaren zal herkennen en er minder goed mee om zal kunnen gaan.

Oudere katten kunnen niet altijd meer in een boom klimmen om te vluchten voor andere katten of een hond. Ze zien of horen gevaren niet altijd aankomen. Hierdoor neemt het risico op een aanrijding bijvoorbeeld toe. We zien soms zelfs gebeuren dat een oudere kat wordt overreden op de eigen oprit, tijdens het zonnebaden.

Het is lastig voor een eigenaar om hier mee om te gaan, omdat veel van deze zaken niet voorkomen kunnen worden tenzij de kat niet naar buiten kan. Soms is het voor katten én hun eigenaar onmogelijk om het buiten-binnen patroon naar binnen aan te passen. Daarom is het belangrijk om ons zoveel mogelijk bewust te zijn van de potentiële gevaren.

Wat zijn specifieke aandoeningen die voorkomen bij oudere katten en hoe herken ik ze?

Hieronder volgen symptomen van veel voorkomende problemen bij katten die (meestal) boven de 10 jaar oud zijn. Als eigenaar van een seniorkat is het de moeite waard om deze te herkennen. Dit is echter geen complete lijst. Bent u bezorgd over het welzijn van uw kat? Neem dan contact op met uw dierenarts!

  • Valt uw kat af ondanks dat hij of zij veel eet, en lijkt hij of zij nooit tevreden of rustig? Miauwt uw kat op een vreemde manier? Deze symptomen kunnen duiden op een hyperactieve schildklier. Gewichtsverlies in combinatie met een flinke eetlust over een langere periode doet de alarmbellen rinkelen. Als deze aandoening niet wordt gediagnosticeerd en behandeld veroorzaakt het teveel aan schildklierhormoon een te hoge bloeddruk en hartproblemen. De ziekte is goed te behandelen als het op tijd herkend wordt.
  • Wordt de kat stijf, vooral in de achterpoten, en heeft het dier minder zin om te springen? Artrose is een probleem onder oudere katten dat te vaak niet wordt herkend en daardoor niet wordt behandeld. Omdat de kat niet kan praten en de symptomen langzaamaan verschijnen, accepteren de meeste eigenaren dat hun kat ‘gewoon’ wat stijf en langzaam wordt. Deze katten hebben vaak pijn wat leidt tot verminderd welzijn. Hierdoor worden ze vaak chagrijnig! Ook maakt het ze minder wendbaar in situaties waar ze moeten klimmen of rennen om gevaar te ontwijken.
    Wanneer er artrose is geconstateerd door de dierenarts, zijn er hele goede (vloeibare) pijnstillers in te zetten die door de meeste katten goed geaccepteerd worden.
  • Is de kat mager, eet minder dan normaal en drinkt veel? Als de kat deze symptomen heeft kan er sprake zijn van een orgaanprobleem zoals nierfalen. Veel mensen zien er tegenop met hun kat naar de dierenarts te gaan als ze denken aan een probleem zoals een nierziekte. Het klopt dat sommige nierziekten een slechte prognose hebben, maar andere typen kunnen goed ondersteund worden met dieetvoer en in sommige gevallen met medicatie.
  • Drinkt de kat veel en is niet bij zijn voerbak weg te slaan? Dit kan een teken zijn van diabetes (suikerziekte), met name als de kat overgewicht heeft. Katten komen oorspronkelijk uit woestijnlanden en hebben daarom goede mogelijkheden om zuinig met water om te gaan als ze gezond zijn. Je ziet een kat daarom meestal weinig drinken. Dus als een kat opvallend meer gaat drinken is dit nooit normaal en is het noodzakelijk om de kat te laten onderzoeken. Een simpel bloedonderzoek kan onderscheid maken tussen nierziekten en diabetes.
  • Heeft de kat moeite met ademen en is het dier snel vermoeid? Hartproblemen zijn niet uitzonderlijk bij oudere katten. Ze kunnen ervoor zorgen dat de kat zich uitgeput voelt en snel benauwd is. Dit is soms lastig te herkennen omdat katten nou eenmaal altijd al veel slapen! Maar als u iets afwijkends herkent aan het adempatroon van uw kat zoals hijgen of ademen met open bek, maak dan een afspraak voor een check-up.
  • Is de kat wiebelig, gedraagt zich vreemd of heeft problemen met zien? Hoge bloeddruk is een veel voorkomende aandoening bij oudere katten en kan o.a. kleine bloedingen veroorzaken in de ogen en in de bloedvaten van de hersenen. Dit kan leiden tot aantasting van diverse systemen. Vaak valt het op wanneer het zicht verminderd wordt, de pupillen groot worden en de kat wankel en gedesoriënteerd is. Als de problemen op tijd herkend worden kunnen deze symptomen wel (gedeeltelijk) verdwijnen. Aarzel dus niet om een afspraak te maken als u dit soort symptomen merkt bij uw kat.

Zijn er dingen die u kunt doen om leeftijd-gerelateerde problemen bij de kat te voorkomen?

Als de kat ouder is dan 10 jaar is het aan te raden regelmatig een bezoek te brengen aan de dierenarts voor een check-up. In sommige gevallen zal worden voorgesteld om een bloedonderzoek of een bloeddrukmeting uit te voeren. Zo kunnen we zien of de organen goed functioneren. Ook is het belangrijk het gewicht te monitoren. Zo weten we als dierenarts wat de normaalwaarden zijn voor de kat, zodat we ook sneller achter problemen kunnen komen!

Als u lid bent van de Healthy Pet Club ontvangt u 10% korting op bloedonderzoek uitgevoerd in de kliniek.