Controleren op knobbels & bobbels

Katten kunnen om verschillende redenen knobbels en bulten ontwikkelen. Het is belangrijk om bulten in een zo vroeg mogelijk stadium te lokaliseren en om ze te laten controleren door uw dierenarts. Sommige bulten kunnen geen kwaad, maar anderen moeten liefst zo snel mogelijk verwijderd worden. Hoe eerder knobbels en bulten worden gediagnosticeerd en behandeld, hoe beter de vooruitzichten zijn voor uw kat.

Controleer uw kat regelmatig op ongewone bulten

Hoe te controleren op knobbels en bulten?

Door de dikke vacht is het vaak lastig om ongewone knobbels of bulten bij uw kat te zien. De beste manier om ze te vinden is door uw kat van top tot teen na te voelen. Kijk als de kat dit toe laat ook in en om de bek. Het is het verstandig een routine te maken van het navoelen van uw kat, zo’n één keer per maand. Wanneer u iets ongewoons vindt, maak dan een afspraak met uw dierenarts om het te laten nakijken.

Veel voorkomende oorzaken van bulten bij katten

Er zijn vele oorzaken van knobbels en bulten bij katten. De meest voorkomende zijn:

  1. Abcessen: Vaak veroorzaakt door kattenbeten.
  2. Cysten: Kan chirurgische verwijdering vereisen
  3. Granulomen: Reageren vaak goed op medische behandeling
  4. Goedaardige en kwaadaardige tumoren: Vereisen onmiddellijke beoordeling door een dierenarts  om te bepalen hoe ernstig ze zijn, en om behandelingsopties te bespreken.

Elke knobbel kan problemen veroorzaken, en aan het uiterlijk is vaak niet zichtbaar hoe ernstig de knobbel is. Echter als een knobbel één van de volgende kenmerken heeft, wacht dan niet met een bezoek aan de dierenarts:

  • Snelle toename in omvang
  • Korsten, korstjes of bloedingen
  • Wond die niet geneest.

Uw kat gezond houden

Knobbels of bulten in een vroeg stadium vinden is de beste manier om op tijd een eventuele behandeling te kunnen starten.

  • Stel een herinnering in uw agenda in om uw kat regelmatig te controleren
  • Als u iets abnormaals vindt, laat het dan nakijken door een dierenarts.
  • Vraag de dierenarts om uw kat te controleren op routineafspraken.

 

Laat knobbeltjes of bulten controleren door uw dierenarts