Het belang van vaccinatie bij de kat

Het belang van vaccinaties

Er is geen specifieke behandeling voor de meeste virussen die bij onze huisdieren voor komen. Bij onze Healthy Pet Club staan we dan ook voor ‘voorkomen is beter dan genezen'.

Kattenziekte is nog steeds een veel voorkomende ziekte, en helaas zien we ook vaak katten met niesziekte. Deze beide ziektes kunnen fataal zijn. Ze kunnen worden voorkomen of tot een minimum beperkt worden door te vaccineren.

Bij het Healthy Pet Club-lidmaatschap zijn ook deze jaarlijkse vaccinaties van uw kat inbegrepen. We raden jaarlijkse booster vaccinaties aan om ervoor te zorgen dat het immuunsysteem van uw kat altijd goed genoeg is om virussen waartegen gevaccineerd wordt af te weren. Sommigen van de ziektes waartegen we vaccineren (zie hieronder) zijn behandelbaar, maar sommige kunnen fataal zijn. Daarom raden we aan om up-to-date te blijven met boosters om uw kat te helpen beschermen.

Vaccinaties voor katten

Wij raden kittens aan hun initiële vaccinaties te krijgen vanaf de leeftijd van negen weken. Dit bestaat uit één vaccinatie, gevolgd door een tweede, drie weken later. Deze moeten dan worden gevolgd door een booster vaccinatie op jaarbasis. Deze vaccinaties zullen helpen uw kat te beschermen tegen:

Niesziekte

  • Symptomen zijn loopogen, niezen, zweren op tong, mond en ogen
  • Kan fataal zijn bij kittens en katten als ze onbehandeld blijven, of een chronische aandoening worden.

Kattenziekte

  • Veroorzaakt diarree, ernstig braken en is meestal fataal.
  • Kittens zijn het meest in gevaar, maar het kan ook gevolgen hebben voor volwassenen.

Het is nooit te laat om met vaccinatie te beginnen

Als u een volwassen of oudere kat heeft, is het nog niet te laat om een vaccinatieschema te starten. Uw dierenarts zal u hierover kunnen adviseren. Oudere katten hebben vaak een zwakker immuunsysteem, dus het is vooral belangrijk om de boosters up-to-date te houden. De meeste catteries zullen bovendien geen katten aannemen als zij niet volgens schema gevaccineerd zijn.

Als er meer dan 12 maanden tussen boosters zit, kan het zijn dat we voor uw huisdier na overleg met de dierenarts het vaccinatieschema opnieuw moeten starten, omdat de immuniteit zal zijn verslechterd.

Gezondheidscheck

Op het moment van vaccinatie zal uw dierenarts uw kat ook een grondig klinisch onderzoek geven. Hiermee wordt gekeken of het dier gezond is, en kunnen vroegtijdig gezondheidsproblemen opgespoord worden. Dit onderzoek is net zo belangrijk voor het welzijn van uw kat als de vaccinatie, en is een waardevolle kans voor u om eventuele zorgen of vragen die u heeft over de gezondheid van uw kat te bespreken.