Lichaamsconditiescore

Heeft uw kat of hond een gezond gewicht?

Aan het begin van het nieuwe jaar hebben velen van ons goede voornemens, en één daarvan is vaak om vaker naar de sportschool te gaan of een dieet te volgen om op een gezond gewicht te blijven.

Maar hoe zit het met onze huisdieren? Hoe weten we of hun lichaamsgewicht of vorm ideaal is voor hen?

Wist u dat bijna 60% van de honden en 40% van de katten momenteel overgewicht of obesitas heeft?

Slechts 6% overgewicht kan de levenskwaliteit van uw huisdier al verlagen en kan invloed hebben op het natuurlijke gedrag van het dier, zoals vachtverzorging of spelen. Net als mensen kunnen dieren ook lijden aan vele andere ernstige gerelateerde aandoeningen zoals artritis, diabetes, bepaalde soorten kanker en ademhalingsziekten.

Hoe herkent u een gezond gewicht voor uw huisdier?

U vraagt zich misschien af hoe we kunnen bepalen of een dier overgewicht heeft. Dit kan worden gedaan door het dier te wegen, een lichaamsconditiescore uit te voeren en een aantal vragen te beantwoorden.

Wat is een lichaamsconditiescore?

Een lichaamsconditiescore kan helpen bij het beoordelen of een kat of hond ondergewicht, overgewicht of in ideale conditie is met behulp van visuele beoordeling en voelen om lichaamsvet te beoordelen.
De score wordt gegeven uit 9, waarbij 1 een zeer mager dier is, 4-5 een dier in ideale conditie, en 9 is extreem zwaarlijvig.

Om de lichaamsconditiescore te bepalen moeten er bij uw huisdier verschillende criteria gecontroleerd worden, zoals:

  • Hoe makkelijk zijn de ribben te voelen?
  • Hoe duidelijk is de taille?
  • Hoe duidelijk is de buiklijn?

Tijdens een gewichtscontrole bij de dierenarts kunt u zien hoe de lichaamsconditiescore bepaald wordt, zodat u dit thuis ook kunt gebruiken.

Waarom is de lichaamsconditiescore nuttig?

Met deze score meten we de ideale conditie van uw huisdier, in plaats van alleen te kijken naar rasrichtlijnen voor het gewicht. Elke kat en hond is uniek en hun ideale gewicht en vorm kunnen verschillen, afhankelijk van de grootte en leeftijd van het dier.

Hoe bepalen we de lichaamsconditiescore?

De lichaamsconditiescore bepaalt u met behulp van uw handen, met het dier in een staande positie. U  gaat voelen naar deze kenmerken:

  • Ga met uw handen zachtjes langs beide kanten van de borstkas vanaf de voorkant van de borst naar de taille. U moet in staat zijn om een omtrek van de ribben te voelen zonder hard te drukken of het gevoel van een overtollige vetlaag.
  • Bij een gezond gewicht moet een taille achter de borst voelbaar zijn. De taille moet van bovenaf duidelijk zichtbaar zijn als het dier een korte vacht heeft.
  • Kijkend vanaf de zijkant naar het dier moet u in staat zijn om een plooi onder de buik te zien en te voelen. Dit is de plek waar de buik overgat in het achterlijf.

Met behulp van een 9-punts grafiek (zoals hierboven weergegeven) gebruikt u de afbeeldingen en beschrijvingen om te bepalen onder welke categorie uw huisdier valt.

Laat de lichaamsconditiescore van uw dier beoordelen

We willen allemaal langer en gezonder leven, en hetzelfde wensen we ons huisdier toe! Bel daarom vandaag nog uw dierenarts om een afspraak te maken om de lichaamsconditie en het gewicht van uw kat of hond te laten controleren bij de assistente van de kliniek. Zij kunnen u het beste advies bieden om uw huisdier weer in hun ideale vorm te krijgen.