Gebitsverzorging bij de hond

Gebitsaandoeningen zijn een veel voorkomend probleem bij honden. Studies hebben aangetoond dat 80% van de honden op een leeftijd van 2-3 jaar gebitsproblemen heeft. Genetica en andere factoren zoals voeding kunnen invloed hebben op de ontwikkeling van gebitsproblemen, maar net als bij mensen, moeten ook bij honden de tanden worden gepoetst om problemen te helpen voorkomen.
Niet zo vaak als bij onszelf: wanneer de hond geen gebitsproblemen heeft, is 2 tot 3 keer per week poetsen voldoende. Wanneer er gebitsproblemen spelen is het belangrijk met uw dierenarts te overleggen hoe vaak de tanden van uw hond gepoetst moeten worden.

Het belang van regelmatig poetsen

Tandplaque is een kleverige substantie die na het eten aan het tandoppervlak hecht. Het bevat miljoenen bacteriën, en het is de oorzaak van een stinkende adem. In dit stadium, als we de tanden poetsen, kunnen we het tandplak verwijderen en zullen tanden en tandvlees gezond blijven. Tandplak is echter onzichtbaar voor het blote oog, dus het is gemakkelijk te missen!

Als tandplaque ongestoord en onbehandeld op de tanden blijft zitten, zal het uiteindelijk veranderen in een harde bruine substantie: tandsteen. Wanneer tandsteen eenmaal gevormd is, is het meestal alleen mogelijk om dit onder narcose bij de dierenarts te laten verwijderen.
Het goede nieuws is dat, ook als dit al gebeurd is en de tanden zijn gereinigd door uw dierenarts, u nog steeds een poetsroutine kunt starten en het opnieuw ontstaan hiermee kunt helpen voorkomen.

Onthoud hierbij: plaque vorming begint opnieuw binnen 12 uur na een grondige gebitsreiniging, daarom is thuis direct beginnen met poetsen essentieel.

Dus: laten we gaan poetsen!

Puppy’s wisselen hun melktanden voor het volwassen gebit wanneer ze ongeveer 6 maanden oud zijn. Tot die tijd kauwen ze voortdurend overal op! Het is dus best lastig om te beginnen met het poetsen van de tanden, want alles wat ze doen is kauwen op de tandenborstel.
Vaak geeft een eigenaar op omdat het te moeizaam gaat. Geen zorgen – wij kunnen u helpen in onze klinieken om het aan te leren bij uw hond! Lees verder voor praktische tips over hoe je een goede poetsroutine kunt ontwikkelen.

Aan de slag! Dit heeft u nodig:

  • Speciale huisdier tandpasta (verkrijgbaar bij de dierenarts)
  • Een microfiber zachte tandenborstel (verkrijgbaar bij de dierenarts)
  • Een zachte tandenborstel (soms zijn deze schuin of hebben twee zijden indien speciaal ontworpen voor honden).

Stap 1

Doe een beetje tandpasta op uw wijsvinger. Laat uw hond/pup wennen aan de smaak door het op te likken, en wrijf uw vinger rond het tandvlees gebied om uw hond gewend te laten raken aan het feit dat er aan zijn bek wordt gezeten. Beloon uw hond. Doe dit gedurende minimaal 2-3 dagen, of langer wanneer uw dier erg moet wenne, voordat u doorgaat naar stap 2.

Stap 2

Zet de microfiber tandenborstel op uw wijsvinger en breng wat tandpasta aan. Werk langzaam en voorzichtig rond de mond van uw hond en veeg de plaque voorzichtig af van de tanden en de tandvleesrand. Forceer dit niet en laat uw hond regelmatig slikken. Probeer niet meer dan uw hond wil toelaten, maar herhaal dit dagelijks en breidt het zo uit. Beloon uw hond altijd. Stap 2 duurt meestal 4-14 dagen, voordat u klaar bent voor stap 3.

Stap 3

Breng tandpasta aan op de tandenborstel en laat uw hond aan de pasta likken, maar nooit op de tandenborstel kauwen. Begin met poetsen – slechts een paar tanden tegelijk. Gebruik korte, zachte bewegingen naar achteren en naar voren over de tanden. De meeste mensen vinden het het gemakkelijkst om te beginnen met de tanden in de wang. Beloon uw hond altijd. Verhoog geleidelijk het aantal gepoetste tanden. Poets de tanden bij voorkeur iedere dag op hetzelfde tijdstip; vaak is ’s avonds een goed moment als uw hond rustig en ontspannen is.

Wat als mijn hond tanden poetsen niet toe laat?

Als uw hond het tanden poetsen niet toelaat, of als u vermoedt dat er een gebitsprobleem speelt, bespreek dit dan eerst met uw dierenarts. Uw dierenarts kan u helpen met het aanleren van tanden poetsen, en wellicht is het nodig dat het gebit eerst onder narcose gereinigd wordt. Dit is in de meeste gevallen goed mogelijk, en is veel beter dan het gebit te laten verslechteren waardoor zelfs pijnlijke extracties nodig zouden kunnen zijn.

Er zijn veel producten op de markt die tandplak en tandsteen helpen voorkomen zoals supplementen en kauwproducten. Deze producten helpen ook om problemen te voorkomen, maar zijn geen vervanging voor tanden poetsen. Ze kunnen dus prima als aanvulling gebruikt worden naast het poetsen.

Als lid van de Healthy Pet Club kunt u profiteren van 10% korting op een gebitsreiniging!